У переліку небезпечних порід ягдтер’єр німецький та фокстер’єр: Раді пропонують закон про домашніх тварин

color-143649В п’ятницю, 20 жовтня, у Верховну Раду депутати подали проект закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження обліку домашніх та безпритульних тварин)”. Цим законопроектом №7220 передбачено створення електронної бази даних домашніх і безпритульних тварин.
У законопроекті також ідеться про те, що власники та опікуни домашніх тварин зобов’язані зареєструвати вихованців віком від 2 місяців, повідомляють “Українські новини“.
Реєстрацію та облік домашніх тварин проводять державні та приватні ветеринарні клініки.
Під час первинної реєстрації власникам видається паспорт, жетон тварини, а також проводиться її чіпування.
За реєстрацію домашніх і безпритульних тварин стягується адміністративний збір у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (приблизно 168 гривень).
Також власники будуть зобов’язані повідомити протягом 5 днів ветеринарну установу про придбання тварини, а також про переїзд з ним в інший населений пункт.
Кожні 3 роки власники зобов’язані відводити тварин у ветеринарну клініку на огляд. Національна поліція перевірятиме документи на тварину (паспорт, довідку про вакцинацію, номерний знак, чіп).
При цьому законопроект не передбачає ніякої відповідальності за нереєстрацію тварини.
За організацію обліку тварин відповідатимуть Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, а також ветеринарні установи.
Автори законопроекту пропонують ввести штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1 700 гривень) за неприбирання власником екскрементів тварини у квартирі, на сходових майданчиках, у дворах і громадських місцях.
Також пропонується встановити перелік потенційно небезпечних порід собак і віднести до них, зокрема: ягдтер’єр німецький, фокстер’єр, американського бульдога, німецьку вівчарку, бульмастифа, німецького дога, ротвейлера, німецького боксера і чорного тер’єра.ягдтер'єр німецький
Серед ініціаторів документа є депутати від фракції “Блок Петра Порошенка” Андрій Немировський і Роман Мацола, від “Народного фронту” – Євген Дейдей, від Радикальної партії Олега Ляшка – Андрій Лозовой і від групи “Партія Відродження” – Антон Яценко.
Зараз законопроект розглядає Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.
У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, зокрема: “Завданням прийняття законопроекту є встановлення належного контролю за кількістю домашніх та безпритульних тварин, запобігання зростанню чисельності безпритульних тварин, сприяння створенню комфортних умов співіснування людей та тварин в населених пунктах та покращення їх санітарно-епідемічного стану , створення ефективної системи контролю за своєчасністю щеплення тварин від сказу та інших захворювань, що є небезпечними для людини, зниження рівня конфліктності та соціальної напруги у питаннях, пов’язаних з тваринами, зниження рівня агресії населення по відношенню до тварин, запобігання злочинам, пов’язаним з жорстоким поводженням з тваринами, сприяння зростанню рівня моральності у суспільстві, підвищення іміджу України як країни ,що поділяє гуманний та цивілізований підхід щодо вирішення питань, пов’язаних з тваринами.
Законопроектом також передбачено підвищення відповідальності власників та опікунів тварин за порушення умов їх утримання, жорстоке поводження з ними та безвідповідальне ставлення до вирішення питань, пов’язаних з утриманням тварин”.
Нагадаємо, наприкінці червня Рада прийняла закон про гуманне ставлення до тварин.
За знущання над тваринами з особливою жорстокістю, якщо вони призвели до каліцтва чи загибелі або вчинені групою осіб, передбачене покарання позбавленням волі від п’яти до восьми років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *