Про це стало відомо у понеділок, 18 червня, після засідань районної та обласної протиепізоотичних комісій, на яких затвердили низку карантинних заходів. Згідно з рішеннями цих дорадчих органів, в урочищах “Вільшина” і “Заказник”, що належать до Замлинського лісництва, встановлено захисну зону радіусом три кілометри від місць, де було знайдено мертвих тварин. Про це повідомляє сайт «КОРДОН»
У захисній зоні бригади мисливців проводитимуть тотальний відстріл диких свиней. У них навіть не братимуть проб — трупи у спеціально визначених місцях в межах захисної зони або спалюватимуть у ямі на глибині щонайменше 2 метри, або ж закопуватимуть, попередньо провівши дезінфекцію цього місця. Окрім того, утворено спостережну зону орієнтовним радіусом 10 кілометрів. У ній мисливці проводитимуть депопуляцію (зниження чисельності) диких свиней.
Тут у впольованих тварин відбиратимуть проби, і якщо вірусу АЧС у них не виявиться, мисливці зможуть забрати туші собі; якщо ж проби дадуть позитивний результат — на трофеї теж чекає утилізація.
Головам Вишнівської та Рівненської ОТГ належить заборонити на своїй території торгівлю живими свинями та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних документів. У навчальних закладах згаданих ОТГ дозволяється використовувати м’ясо лише боєнського походження. Також очільникам громад доручено організувати роз’яснювальну роботу серед людей щодо небезпеки АЧС, облік свинопоголів’я тощо.
Карантин діятиме як мінімум 40 днів. Але це ще не все. Під час засідання Рівненський сільський голова Володимир Крижук повідомив про те, що ще два трупи диких свиней виявлено неподалік села Миловань. На момент підготовки цього матеріалу на місці працювали ветеринари і відбирали проби.
За попередніми даними, підозри на те, що у загиблих тварин була АЧС, немає, але остаточний результати буде після детального дослідження проб.
Нагадаємо, в суботу, 16 червня у прикордонній смузі знайшли трупи чотирьох диких свиней, які, за результатами дослідження виявилися хворими на африканську чуму.
“На місце одразу виїхала група фахівців, які згодом виявили ще два трупи, — розповідає начальник Любомльського районного управління Держпродспоживслужби Микола Вавриш. — У тварин були відібрані проби. Наступного дня нам надійшов результат: дикі свині загинули від африканської чуми. Зараз впроваджується комплекс протиепізоотичних заходів. У прикордонній зоні відстріляють усіх диких свиней, щоб запобігти подальшому розповсюдженню небезпечної хвороби, вакцини від якої, на жаль, немає”.
Втім, підстав для паніки, за словами головного ветеринара району, наразі немає, але треба дотримуватися заходів безпеки — вірус передається при тісному контакті. Загалом у 90 відсотках випадків у його передачі вірусу присутній людський фактор.
ЩО ВАРТО ЗНАТИ ВЛАСНИКАМ ДОМОГОСПОДАРСТВ?
Насамперед — про те, що у разі смерті свині внаслідок АЧС передбачені відшкодування. Відтак, не треба йти шляхом переховування. Простіше і правильніше отримати відшкодування від держави і не дати можливості вірусу поширюватися далі.
АЧС не становить небезпеки для людей, на неї хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево-вікових груп). На жаль, хвороба спричиняє майже 100-відсоткову смертність у свиней різного віку та порід (включаючи диких свиней). Як вже йшлося вище, засобів для профілактики (вакцин) та лікування хвороби немає.
Вірус АЧС залишається життєздатним за несприятливих умов зовнішнього середовища, зокрема за висихання та гниття. Охолодження (особливо заморожування) консервує, а прогрівання (впродовж години до температури понад 50 градусів) знезаражує збудник.
Вірус АЧС залишається життєздатним:
* у м’ясі від хворих тварин — до 155 днів;
* у гною та ґрунті — до 3 місяців;
* у трупах свиней — до 2,5 місяців;
* у копчених м’ясопродуктах — до 6 місяців;
* в солонині — до 1 року;
* в замороженому м’ясі — до 3 років.
Основними шляхами передачі є контакт із зараженими: свинями (трупами свиней), транспортом, обладнанням, одягом і взуттям. А також — через уражені вірусом корми, помиї/відходи, що містять заражену свинину (рештки сирого м’яса, ковбас, м’ясних продуктів, страв зі свинини, відходи забою свиней). Основний чинник поширення АЧС — люди, які порушують чи не дотримуються правил біобезпеки.
Стрибкоподібне поширення АЧС за межі карантинної зони зазвичай пов’язане з нелегальним вивезенням хворих на АЧС тварин із комерційних свиногосподарств або продуктів їх вимушеного забою на інші території (як це вже неодноразово відбувалося в Російській Федерації, а також зафіксовано в Україні). У разі спалаху АЧС усе поголів’я свиней у радіусі 3 км перебуває під загрозою знищення!
ОЗНАКИ ХВОРОБИ
* слабкість і параліч задніх кінцівок, хитка хода;
* іноді понос з кров’ю, частіше закрепи;
* розкручений хвіст;
* підвищена температура;
* криваві, серозні чи серозно-гнійні виділення з носа та очей. Слизові оболонки носа та очей запалені;
* швидке утруднене дихання, кашель;
* сильна спрага;
* блювання;
* крововиливи на шкірі в ділянці внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї;
* хворі тварини переважно лежать, в’яло встають на ноги та швидко втомлюються.
ПРИ ВИЯВЛЕННІ ТАКИХ ОЗНАК У СВИНЕЙ СЛІД НЕГАЙНО ТЕЛЕФОНУВАТИ ВЕТЕРИНАРАМ!