Якщо на полюванні вам пощастило добути зайця, і у вас є картопля, можна приготувати тушкованого зайця за пропонованим рецептом. Описаний тут спосіб приготування тушкованого зайця віддалено нагадує шурпу. Страва готується в казані і на багатті, хоча, зрозуміло, зайця за цим рецептом можна приготувати і в домашніх умовах на плиті.
Для приготування страви знадобиться:
Заєць – 1-2 шт.
Ріпчаста цибуля – 7 середніх головок.
Морква – 3 шт.
Яблука – 2 шт.
Лимон – 0,5 шт.
Картопля – 2 кг
Рослинна олія – 150 гр
Зелень петрушки – 1 пучок.
Часник – 1 головка.
Приправи: мелений червоний солодкий перець, хмелі-сунелі, горошок чорного перцю. Сіль.
Перед тим як тушкуванням зайця, його необхідно обробити, тому відокремлюємо ніжки по суглобах, тулуб ріжемо спочатку навпіл. Потім розрізаємо зайця ще дрібніше, приділяючи пильну увагу обробленню реберець, які є, мабуть, найголовнішим делікатесом в цій страві. Нарізані для тушкування шматочки зайця відправляємо в казан (або інший посуд), заливаємо дичину водою, трохи солимо, додаємо кілька кілець лимона і залишаємо м’ясо відмочуватись години на 4, періодично змінюючи воду. Після відмочування, воду потрібно злити, пару головок ріпчастої цибулі нарізати тонкими півкільцями. Потовкти невелику жменю горошин чорного перцю. Потім з’єднати із зайчатиною нарізану цибулю, сіль (досить 1 ст. Ложки), чорний перець і спеції: мелений червоний солодкий перець і хмелі-сунелі. Після чого гарненько перемішати руками дичину зі спеціями і цибулею. І перекласти маринад в окрему ємність ще на 1 годину.
Як тільки час маринування минув, встановлюємо над багаттям казан і наливаємо в нього грам 150 рослинного масла, добре прожарюємо, як тільки масло нагріється, відправляємо в казан зайчатину, відразу її перемішуємо. Поки м’ясо обсмажується, швидко нарізаємо великими кубиками ріпчасту цибулю. Після того як заєць обсмажився до запеченої скоринки, вміст казана ще разок перемішуємо і відправляємо до зайця цибулю, після чого м’ясо обсмажується разом з цибулею. Потім нарізаємо великими скибочками моркву, яку відправляємо в казан після 10 хвилин з моменту закладання цибулі. А ще хвилин через 5, в казан до рівня м’яса і овочів наливається заздалегідь підготовлена кип’ячена вода, після чого, зайчатина буде хвилин 30-40 гаситися, а ми поки займемося овочами.
Чистимо картоплю, великі бульби можна порізати навпіл. Подрібнюємо на дольки зубчики часнику, яблука нарізаємо невеликими кусочками, подрібнюємо зелень. Після закінчення 30-40 хвилин гасіння зайця в казан закладається картопля і доливається вода, якщо ви хочете, щоб було що посьорбати. Якщо ви бажаєте отримати тушкованого зайця більше схожого на другу страву, просто стежте, щоб вода була завжди поруч із вмістом казана. Хвилин через 5 після картоплі, в казан відправляється зелень, часник і яблука, все ретельно перемішується і далі заєць гаситься з картоплею до повної її готовності (тобто ще близько 20-30 хвилин) на помірному вогні. Готового тушкованого з картоплею зайця знімаємо з вогню, даємо йому ще трохи настоятися (хвилин 5-10), після чого розливаємо по мисках мисливців за черпаком юшки, потім, розкладаємо картоплю і тушковану зайчатину на манер другої страви, і отримуємо повне задоволення від поглинання видобутої дичини.