Що необхідно знати про дріб і чому не можна змішувати дроби різних номерів
Як снаряд в гладкоствольних рушницях зазвичай застосовується дріб або картеч. Вона має вигляд свинцевих кульок різних розмірів.
Додавання стибою або сурми (іноді миш’яку) до свинцю робить сплав твердим; дріб, виготовлений з цього сплаву, зазвичай називають «загартованим», – він при пострілі менше деформується і тому дає кращий бій, і менше свинцю осідає на стволи.
Хороший дріб повинен мати правильну кулясту форму, гладку блискучу поверхню і бути однорідним по діаметру.
Залежно від діаметру дріб ділиться на кілька номерів.
Більший дріб називається картеччю. Розміри картечі в залежності від номера – від 6 до 10 мм.
При однаковому заряді пороху великий дріб летить далі, ніж дрібний. Найбільша дальність польоту дробу спостерігається при стрільбі під кутом 30-32 °.
Змішування дробу різних номерів не рекомендується, адже це несприятливо позначається на пострілі. Хороший дріб не повинен мати більше 1% домішки інших номерів.
Діаметр снопа дробу при польоті залежить, крім інших причин, від номера дробу. Дрібний дріб дає осип більшого діаметру, ніж великий.
Кращі результати при стрільбі виходять, якщо застосовувати ті номери дробу, які укладаються в дульній частині ствола правильними рядами. Такий дріб називається «узгодженим». Особливо важливим є підбір узгодженої картечі, яку слід укладати тільки повними рядами.
По матеріалах книги “В помощь охотнику”.
2 коментарі до “Що необхідно знати про дріб і чому не можна змішувати дроби різних номерів”