Після того, як ми розібрались із простими правилами збору березового соку так, щоб не пошкодити дерево, пропонуємо вашій увазі ТОП-5 рецептів, які можна приготувати в домашніх умовах. Як відомо березовий сік окрім ніжного смаку здавна славиться своїми корисними властивостями. Через те, що весняний сезон, коли збирають березовий сік і п’ють його свіжим, дуже швидко проходить, це лише 2-3 тижні протягом року. То питання збереження цього цінного напою є, як ніколи, важливим. А тому, вдосталь насолодившись свіжими “березовими сльозами”, їх також заготовляють про запас, роблячи квас та іншу консервацію.
Пропонуємо вашій увазі кілька найкращих, на нашу думку, рецептів, як приготувати березовий сік в домашніх умовах і подовжити йому життя.
Домашній березовий сік з лимоном
Щоб надовго зберегти цей цінний напій, найчастіше практикується консервація березового соку з лимоном. Напій виходить нітрохи не гірший за лимонад.
Інгредієнти:
- 3 л березового соку,
- 0,3 лимона,
- 2 ст. ложки цукру,
- 5 шт. ізюму.
Приготування:
- Свіжий березовий сік процідіть через марлю і налите у скляну банку.
- Додайте у сік цукор і перемішайте, щоб він розчинився. Потім закиньте порізаний часточками лимон та ізюм.
- Щільно закрийте банку і поставте у холод на 3 тижні.
Березовий сік з апельсином
Черговий рецепт консервування березового соку − з апельсином. Домашній березовий сік у поєднанні з цим видом цитрусових − виключно ароматний і ніжний напій!
Інгредієнти:
- 5 л березового соку,
- 1 апельсин,
- 1 склянка цукру,
- 3 ст. ложки лимонного соку (або 0,5 ч. ложки лимонної кислоти).
Приготування:
- Березовий сік процідіть через марлю, поставте на вогонь і закип’ятіть.
- Апельсин зі шкіркою наріжте кружечками, обшпарте окропом і розкладіть по підготовлених стерилізованих банках.
- Додайте у сік цукор, лимонну кислоту або сік лимона.
- Знову доведіть березовий сік до кипіння, перелийте у банки і закатайте.
- Переверніть банки догори дном і вкутайте ковдрою до повного охолодження.
Березовий сік із м’ятою
Ще один спосіб, як закрити березовий сік − це закатати його з м’ятою. Прекрасний освіжаючий смак і повна банка користі!
Інгредієнти:
- 7 л березового соку,
- 3 гілочки сухої м’яти,
- 0,5 ч. ложки лимонної кислоти.
Приготування:
- Проціджений березовий сік поставте на вогонь, доведіть до кипіння і при появі піни зніміть її.
- Додайте у сік цукор, лимонну кислоту і м’яту.
- Дайте соку покипіти 5-7 хвилин і розлийте по підготовлених стерилізованих банках.
- Банки закатайте, переверніть догори дном і вкутайте ковдрою до повного охолодження.
Березовий сік із сухофруктами
Спробуйте смачний ароматний квас із березового соку з улюбленими сухофруктами: яблуками, грушами, курагою і навіть чорносливом.
Інгредієнти:
- 10 л березового соку,
- 300 г сухофруктів,
- 3 ст. ложки ізюму.
Приготування:
- Зібраний сік проціди і перелий у великий бутиль.
- Додайте у березовий сік сухофрукти та ізюм, зав’яжіть бутиль марлею і залиште у темному місці при кімнатній температурі бродити, періодично помішуючи.
- Приблизно за тиждень березовий сік перетвориться на квас із характерним запахом і різким смаком. Процідіть березовий квас через кілька шарів марлі, розлийте по пляшках і поставте у прохолодне місце.
Квас із березового соку з ізюмом
“Подруживши” на кілька днів березовий сік з ізюмом, ви отримаєте чудовий тонізуючий напій − березовий квас.
Інгредієнти:
- 2,5 л березового соку,
- 100 г ізюму,
- 0,5 склянки цукру,
- 2-3 скоринки житнього хліба.
Приготування:
- Березовий сік процідіть через марлю і налийте у 3-літрову банку.
- Додайте у сік ізюм, цукор і кірки чорного хліба. Зверху на горлечко натягніть гумову рукавичку і залиште при кімнатній температурі бродити.
- Коли рукавичка підніметься через надлишок газу всередині (приблизно за 2-3 дні), процідіть сік і поставте у холодильник.
- Ще через 2 дні березовий квас на ізюмі готовий.