ТОП-5 рецептів з березового соку в домашніх умовах

0_74ab11_33c15a5b_origПісля того, як ми розібрались із простими правилами збору березового соку так, щоб не пошкодити дерево, пропонуємо вашій увазі ТОП-5 рецептів, які можна приготувати в домашніх умовах. Як відомо березовий сік окрім ніжного смаку здавна славиться своїми корисними властивостями. Через те, що весняний сезон, коли збирають березовий сік і п’ють його свіжим, дуже швидко проходить, це лише 2-3 тижні протягом року. То питання збереження цього цінного напою є, як ніколи, важливим. А тому, вдосталь насолодившись свіжими “березовими сльозами”, їх також заготовляють про запас, роблячи квас та іншу консервацію.
Пропонуємо вашій увазі кілька найкращих, на нашу думку, рецептів, як приготувати березовий сік в домашніх умовах і подовжити йому життя.

Домашній березовий сік з лимоном

Рецепти березового соку © Depositphotos
Рецепти березового соку © Depositphotos

Щоб надовго зберегти цей цінний напій, найчастіше практикується консервація березового соку з лимоном. Напій виходить нітрохи не гірший за лимонад.
Інгредієнти:

  1. 3 л березового соку,
  2. 0,3 лимона,
  3. 2 ст. ложки цукру,
  4. 5 шт. ізюму.

Приготування:

  • Свіжий березовий сік процідіть через марлю і налите у скляну банку.
  • Додайте у сік цукор і перемішайте, щоб він розчинився. Потім закиньте порізаний часточками лимон та ізюм.
  • Щільно закрийте банку і поставте у холод на 3 тижні.

Березовий сік з апельсином

Рецепти березового соку © Depositphotos
Рецепти березового соку © Depositphotos

Черговий рецепт консервування березового соку − з апельсином. Домашній березовий сік у поєднанні з цим видом цитрусових − виключно ароматний і ніжний напій!
Інгредієнти:

  1. 5 л березового соку,
  2. 1 апельсин,
  3. 1 склянка цукру,
  4. 3 ст. ложки лимонного соку (або 0,5 ч. ложки лимонної кислоти).

Приготування:

  • Березовий сік процідіть через марлю, поставте на вогонь і закип’ятіть.
  • Апельсин зі шкіркою наріжте кружечками, обшпарте окропом і розкладіть по підготовлених стерилізованих банках.
  • Додайте у сік цукор, лимонну кислоту або сік лимона.
  • Знову доведіть березовий сік до кипіння, перелийте у банки і закатайте.
  • Переверніть банки догори дном і вкутайте ковдрою до повного охолодження.

Мисливський капелюх з широкими полями

Березовий сік із м’ятою

Рецепти березового соку © Depositphotos
Рецепти березового соку © Depositphotos

Ще один спосіб, як закрити березовий сік − це закатати його з м’ятою. Прекрасний освіжаючий смак і повна банка користі!
Інгредієнти:

  1. 7 л березового соку,
  2. 3 гілочки сухої м’яти,
  3. 0,5 ч. ложки лимонної кислоти.

Приготування:

  • Проціджений березовий сік поставте на вогонь, доведіть до кипіння і при появі піни зніміть її.
  • Додайте у сік цукор, лимонну кислоту і м’яту.
  • Дайте соку покипіти 5-7 хвилин і розлийте по підготовлених стерилізованих банках.
  • Банки закатайте, переверніть догори дном і вкутайте ковдрою до повного охолодження.

Березовий сік із сухофруктами

Рецепти березового соку © Depositphotos
Рецепти березового соку © Depositphotos

Спробуйте смачний ароматний квас із березового соку з улюбленими сухофруктами: яблуками, грушами, курагою і навіть чорносливом.
Інгредієнти:

  1. 10 л березового соку,
  2. 300 г сухофруктів,
  3. 3 ст. ложки ізюму.

Приготування:

  • Зібраний сік проціди і перелий у великий бутиль.
  • Додайте у березовий сік сухофрукти та ізюм, зав’яжіть бутиль марлею і залиште у темному місці при кімнатній температурі бродити, періодично помішуючи.
  • Приблизно за тиждень березовий сік перетвориться на квас із характерним запахом і різким смаком. Процідіть березовий квас через кілька шарів марлі, розлийте по пляшках і поставте у прохолодне місце.

Квас із березового соку з ізюмом

Рецепти березового соку © Depositphotos
Рецепти березового соку © Depositphotos

“Подруживши” на кілька днів березовий сік з ізюмом, ви отримаєте чудовий тонізуючий напій − березовий квас.
Інгредієнти:

  1. 2,5 л березового соку,
  2. 100 г ізюму,
  3. 0,5 склянки цукру,
  4. 2-3 скоринки житнього хліба.

Приготування:

  • Березовий сік процідіть через марлю і налийте у 3-літрову банку.
  • Додайте у сік ізюм, цукор і кірки чорного хліба. Зверху на горлечко натягніть  гумову рукавичку і залиште при кімнатній температурі бродити.
  • Коли рукавичка підніметься через надлишок газу всередині (приблизно за 2-3 дні), процідіть сік і поставте у холодильник.
  • Ще через 2 дні березовий квас на ізюмі готовий.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *