Виробництво продукції аквакультури в Україні зросло на 22% у 2024 році

Загальний обсяг виробництва продукції аквакультури у 2024 році збільшився майже на 22% і становив 18 621 тонну. Про це повідомляє Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм.

Найбільшу кількість товарної продукції в умовах аквакультури вирощено у ставах – 18 009 тонн. Значно менші обсяги припадають на інші типи господарств: у резервуарах та басейнах вироблено 315 тонн, в установках замкнутого водопостачання – 181 тонну, у садках – 116 тонн.

Структура виробництва за видами риб

Традиційно в українській аквакультурі переважають коропові види. За даними Держрибагентства, у 2024 році було вирощено:

  • короп – 8 896 тонн;
  • товстолоб – 4 434 тонни;
  • білий амур – 637 тонн.

Окрім коропових, значну частку виробництва склали:

  • судак – 1 854 тонни;
  • лососеві – 396 тонн;
  • сомові – 273 тонни;
  • щука – 211 тонн;
  • осетрові – 72 тонни.

Важливим досягненням галузі стало виробництво 4 280,5 кг харчової ікри, з яких 2 480,2 кг склала ікра осетрових видів риб, а 1 800,3 кг – ікра лососевих.

Регіональні лідери

П’ятірка областей-лідерів з виробництва продукції аквакультури у 2024 році:

  1. Черкаська область – 4 400 тонн
  2. Львівська область – 1 543 тонни
  3. Хмельницька область – 1 517 тонн
  4. Кіровоградська область – 1 456 тонн
  5. Сумська область – 1 403 тонни

Перспективи розвитку галузі

Голова Держрибагентства Владислав Невеселий підкреслює стратегічне значення аквакультури для продовольчої безпеки: «Аквакультура – швидкозростаючий сектор тваринництва та один із флагманів по забезпеченню продовольчої безпеки населення планети. В Україні, з її значними водними ресурсами та сприятливим кліматом, ця галузь національної економіки має серйозні масштаби для розвитку та формування значної частки якісної рибної продукції на вітчизняних прилавках, відповідно до світових трендів, де аквакультура генерує виробництво більше половини всіх рибних продуктів».

Читайте також: Мережа магазинів для рибалок ухилялася від податків через фальшиві касові чеки

Зростання на 22% у порівнянні з попереднім роком свідчить про стійкий розвиток галузі навіть у складних умовах, що створює позитивні передумови для подальшого збільшення частки вітчизняної рибної продукції на українському ринку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *