В Бельгії добробут тварин внесли до Конституції

Попри запеклий спротив мисливської спільноти, 2 травня 2024 року бельгійський парламент проголосував за внесення добробуту тварин до Конституції країни. Про це повідомляє сайт Hubertus Vereniging Vlaanderen – найбільшої організації мисливців Фландрії.

70 голосів “за”, 23 “проти” та 29 утрималися – такими були результати драматичного нічного голосування щодо зміни статті 7bis Основного закону. Хоча турбота про добробут тварин безперечно важлива, мисливці та представники низки інших секторів (сільського господарства, рибальства, конярства, голубівництва тощо) висловлюють серйозне занепокоєння можливими наслідками рішення.

Головна причина – нечіткість формулювань та відсутність однозначного трактування нової конституційної норми. Незрозуміло, чи зможуть судді на її підставі скасовувати закони, пов’язані з тваринами, та чи не виникатимуть проблеми з отриманням дозволів у згаданих галузях. Особливо суперечливим видається так званий принцип “стендстіл”, згідно з яким у майбутньому заборонено погіршувати вже надані права. Його, втім, відхилили голосуванням більшості фракцій.

Читайте також: Мисливці у Фландрії можуть отримати до €2000 на покращення біотопів

Турбує мисливців і те, що при підготовці змін до Конституції парламентарі проігнорували думку низки зацікавлених груп. На слуханнях заслухали хіба що зоозахисні організації, науковців та чиновників, тоді як мисливський сектор, рибалки, сільгоспвиробники залишилися осторонь обговорення.

Суперечливим виявилося і голосування за партійною приналежністю. Якщо фламандські націоналісти та ультраправі несподівано утрималися, то ліберали і християнські демократи висловилися проти змін до Конституції. За словами депутата з Open VLD Вінсента Ван Квікенборна, колеги з Vlaams Belang своїм рішенням “вдарили фермерів граблями у спину”.

Читайте також: Бельгійські мисливці оприлюднили свої вимоги напередодні виборів

Попри ухвалення закону, Hubertus Vereniging Vlaanderen сподівається, що завдяки відхиленню принципу “стендстіл” та зусиллям окремих парламентарів негативних наслідків для мисливської справи та інших сфер вдасться уникнути. Адже полювання – це не лише захоплення, а й важливий елемент збереження природного балансу та управління популяціями диких тварин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *