27 випадків АЧС встановлено серед диких кабанів в Україні

В Україні зафіксовано 27 випадків африканської чуми свиней (АЧС) серед популяції диких кабанів. Ця інформація стала ключовою темою обговорення на щотижневій нараді Держпродспоживслужби. Про це повідомляє пресслужба відомства.

Загалом в Україні зареєстровано 58 випадків АЧС, з яких майже половина припадає на диких свиней. Решта випадків розподілилися між домашніми господарствами (18) та фермами з утримання свиней (13).

На нараді особливу увагу приділили ситуації в лісових та мисливських господарствах. Обговорювалися питання своєчасного виявлення та безпечного знищення туш диких кабанів, які загинули від АЧС. Це критично важливо, враховуючи здатність вірусу тривалий час зберігатися в навколишньому середовищі навіть за відсутності живих носіїв.

Олег Осіян, перший заступник Голови Держпродспоживслужби, підкреслив необхідність посилення ветеринарно-санітарних заходів під час мисливського полювання: “Єдиною профілактикою запобігання АЧС є тільки дотримання основних правил біобезпеки. Це стосується як господарств з утримання свиней, так і мисливських угідь”.

Читайте також: Нові правила для мисливців щодо ввезення дичини з Німеччини через загрозу АЧС

У нараді взяли участь Головні державні ветеринарні інспектори регіонів, експерт Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Олександр Ревнівцев та Директор Асоціації “Свинарі України” Оксана Юрченко.

Володимир Кустуров, заступник Голови Держпродспоживслужби, зазначив, що хоча випадки серед диких кабанів становлять значну частку, найбільшою групою ризику залишаються приватні домогосподарства зі свійськими свинями.

За підсумками наради, територіальні органи Держпродспоживслужби проведуть профілактично-роз’яснювальну роботу щодо зниження ризиків поширення збудника АЧС та посилення правил біобезпеки з власниками поголів’я свиней, органами влади та мисливськими господарствами.

Експерти прогнозують можливе зростання кількості випадків АЧС восени через підвищений ризик занесення вірусу з лісу, зокрема при збиранні грибів чи ягід та годуванні свиней свіжозібраними кормами.

За словами Володимира Кустурова, заступника Голови Держпродспоживслужби, відомство здійснює щоденний моніторинг ситуації щодо АЧС, і кожна ймовірна підозра спалаху знаходиться під пильним контролем фахівців ветеринарної медицини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *