Україна бере участь у міжнародному засіданні експертів з питань африканської чуми свиней

Днями в Північній Македонії розпочалося 23-тє засідання Постійної групи експертів з африканської чуми свиней (АЧС) по Європі. Українська делегація бере активну участь у обговоренні стратегій боротьби з цим небезпечним захворюванням, про це повідомляє Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Захід проводиться під егідою Глобальної структури прогресивної боротьби з транскордонними хворобами тварин (GF-TADs) – спільної ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (WOAH) та Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO). Основна мета зустрічі – аналіз поточної епізоотичної ситуації у світі щодо АЧС та обмін передовим досвідом у боротьбі з її поширенням.

Читайте також: На Черкащині дев’ятирічна дівчинка постраждала від нападу лисиці

Володимир Кустуров, заступник Голови Держпродспоживслужби – Головний державний ветеринарний інспектор України, який очолює українську делегацію, наголосив на важливості профілактики та раннього виявлення хвороб тварин. “Зараз одним із пріоритетних завдань Держпродспоживслужби є зменшення ризику поширення АЧС. Ми працюємо над впровадженням ключових положень стратегій, які показали свою ефективність у європейських країнах, адаптуючи їх до умов воєнного стану в Україні,” – зазначив він.

Учасники засідання обговорюють заходи транскордонної співпраці, необхідні для ефективної боротьби з АЧС, а також аспекти вдосконалення роботи з протидії поширенню цього захворювання. Такі міжнародні заходи сприяють покращенню діалогу між країнами регіону та обміну актуальною інформацією про епізоотичну ситуацію.

Варто зазначити, що динаміка захворювання на АЧС в Україні за останні роки суттєво змінилася. Станом на 1 вересня 2024 року в країні зареєстровано 60 випадків АЧС, з яких 12 виявлено у дикій природі. Це значно менше, ніж у попередні роки, що свідчить про ефективність вжитих заходів.

У разі підтвердження спалаху АЧС Держпродспоживслужба здійснює комплекс заходів відповідно до Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Мінагрополітики.

Один коментар до “Україна бере участь у міжнародному засіданні експертів з питань африканської чуми свиней

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *