Фабрика в Нідерландах 3D-друкує 500 тонн стейків на місяць. Компанія Redefine Meat постачатиме надруковане філе до німецьких ресторанів.
Приблизно 110 німецьких ресторанів вже купують “м’ясо” від Redefine Meat.
“Щоб розпочати процес 3D-друку м’яса, вчені проводять біопсію зразка стовбурових клітин тварин в залежності від бажаного типу м’яса – яловичини, свинини, птиці або навіть риби. Потім ці клітини проходять процес проліферації in vitro, купаючись у поживній, щільній сироватці в біореакторі з контрольованим кліматом.
Протягом декількох тижнів ці клітини розмножуються, взаємодіють і диференціюються в жирові та м’язові клітини, з яких складається біочорнило. Потім роботизована рука за допомогою форсунки розподіляє ці пастоподібні культивовані м’ясні нитки тонкими шарами один на одного. Рука слідує інструкціям завантаженого цифрового файлу, використовуючи програмне забезпечення для автоматизованого проектування (CAD), щоб відтворити правильну форму і структуру м’яса.
Надрукований на 3D-принтері м’ясний матеріал повинен бути в’язким, але достатньо твердим, щоб відтворити структурну модель з точною васкуляризацією тканин, залежно від типу і розрізу м’яса”.
Автор: Брук Бехер, 9 серпня 2023 року