Турецький рітейлер запускає інноваційний проєкт з аквапоніки

Турецька компанія Metro Türkiye започаткувала унікальний проєкт з вирощування морського окуня та солонцю в інтегрованій системі аквапоніки – перший такого роду в роздрібному секторі Туреччини. Про це повідомляє The Fish Site Limited.

Ініціатива поєднує аквакультуру з вирощуванням рослин у закритій системі за допомогою методу аквапоніки. Завдяки цій системі період росту морського окуня, який зазвичай триває до 15 місяців, скорочується до 9 місяців. У проєкті використовується рециркуляційна система аквакультури (RAS), яка забезпечує високий рівень контролю якості води, температури та управління захворюваннями.

“У цій системі рослини вирощуються у воді, збагаченій поживними речовинами, яка надходить з рибних резервуарів. Це створює взаємовигідні відносини між рибою та рослинами, утворюючи замкнену екосистему”, – зазначив член правління Metro Türkiye Деніз Алкач.

“На об’єкті, побудованому в Муглі, ми використовуємо корм, що складається з водоростевої олії зі зменшеним вмістом морської риби для вирощування морського окуня. За допомогою цього спеціального корму ми сприяємо здоровому харчуванню, виробляючи рибу, багатшу на Омега-3”, – додав він.

Читайте також: Із 1 листопада в Україні заборонять вилов риби у зимувальних ямах

Постійний моніторинг якості води, що забезпечується сучасною системою RAS, створює ідеальне середовище для росту риби, включаючи усунення ризику мікропластику. Система гарантує простежуваність з точки зору якості та безпеки харчових продуктів як у виробництві риби, так і рослин.

“Технологія RAS, яка зараз перебуває в більш зрілому стані після десятиліть розробки та впровадження, пропонує високу ефективність виробництва завдяки високому рівню благополуччя риб, точному контролю якості води, автоматизованій годівлі на основі апетиту риб та управлінню відходами”, – прокоментував Ясін Каса, комерційний директор Alpha Aqua, партнера проєкту.

Metro Türkiye планує вивести перші продукти, вироблені в цій системі, на полиці магазинів до початку 2025 року. Проєкт демонструє значний прогрес у напрямку сталого виробництва морепродуктів та може стати моделлю для майбутніх ініціатив у галузі аквакультури.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *