Днями працівники демонстраційного форелевого господарства Карпатського біосферного заповідника розпочали доїння гольця та аборигенного виду лососевих наших водойм – струмкової форелі. Така процедура проводиться тому, що у штучних водоймах представники форелевих не відкладають ікру, – йдеться у повідомленні Карпатського біосферного заповіднику опублікованому на сторінці відомства у Фейсбук.
Перед доїнням риби проводиться її розподіл на самців та самиць. Їх поміщають в окремі басейни. Спочатку доять самиць, а далі – самців. Як працівники визначають, чи є у риби ікра? Все просто. Ікру видно по животику. Потрібно легенько його потиснути й ікра виходить сама. Після так званого доїння риби її ікринки разом із біологічним матеріалом самців змішують і залишають на 20-30 хвилин для запліднення. Далі штучно запліднені компоненти закривають у спеціальні інкубатори, в яких підтримується необхідна температура.
Саме тут з ікринок народжуються рибки, якими в подальшому будуть зариблювати гірські потоки. Не хвилюйтеся, після процедури доїння риба не гине. Вона повертається до свого звичайного способу життя.
Цікавим є той факт, що струмкова форель росте досить повільно і стає статевозрілою у віці трьох років. Саме з того часу вона починає відкладати ікру. А голець починає нереститися у віці 5-6 років життя.
Щороку в осінньо-зимовий період риба стає більш вразливою і може зазнати негативного впливу з боку діяльності людини, тому потребує особливої охорони. Служба державної охорони заповідника щоденно проводить патрулювання територій та гірських потоків для попередження браконьєрства та незаконного вилову форелі струмкової.