“Їдемо збирати гриби!” – кажуть менi сусiди. “Це такий жарт?” – перепитую. Та нi, виявляється, у лiсах уже з’явилися зморшки їстiвнi – невеличкi гриби з п’ятисантиметровими шапинками жовто-бурого кольору i приємним запахом.
У деяких країнах цей гриб називають “королем”.
Цiна кiлограма свiжих грибiв у них сягає майже 3000 гривень, а сушенi коштують бiльш як 17 тисяч!
– Цiлком iмовiрно, що саме через це гриб-зморшок назвали “карпатським трюфелем”, – каже Iгор Мелiка, грибник iз 40-рiчним стажем.
– Справжнi гурмани дуже цiнують зморшки, проте в Українi цi гриби не такi популярнi, як за кордоном, i коштують приблизно 15 гривень за кiлограм. Тож навеснi грибники вирушають у лiс по них. За народною прикметою, “полювання” на них починається, коли зацвiте осика. Якщо весна видається прохолодною, зморшки дають урожай аж до середини червня. Вони ростуть на вологих лiсових галявинах, узлiссях, вирубках та обабiч лiсових дорiг. Зазвичай найбiльшi врожаї можна зiбрати пiд деревами листяних порiд, бо опале листя восени слугує грибам теплою ковдрою пiд час зимування. Зморшки можна побачити i в садах, на присадибних дiлянках.
– Чи можна їх вирощувати самому?
– Звiсно! Досить розкидати шматочки грибiв, зiбраних у лiсi, пiд деревами груш та яблунь, а потiм час вiд часу поливати засадженi мiсця водою. Ростуть зморшки невеликими групами, по п’ять-сiм штук. До слова, дуже часто замiсть них люди помилково збирають токсичний отруйний гриб строчок звичайний.
– А чим вони рiзняться?
– У строчка звичайного темна безформна хвилясто-складчаста шапинка, вiн переважно шоколадно-коричневого кольору, а зморшок – жовто-бурий. Ширина шапинки строчка – 7-12 сантиметрiв, хоча нерiдко трапляються й велетенськi екземпляри з розмахом шапинки до 30 сантиметрiв, а у зморшка вона трохи бiльш нiж чотири сантиметри.
– Як краще приготувати зморшки?
– Своєю структурою зморшки нагадують опеньки. Вони хрумкi, майже не розварюються. Дуже важливо, щоб гриби пройшли термiчну обробку. Варити їх треба в пiдсоленiй водi 30-40 хвилин. Пiсля цього воду злити, а готовi гриби ретельно промити. Дехто варить два рази, щоб бути впевненим на сто вiдсоткiв у їх безпечностi. Втiм навiть пiсля подвiйної термiчної обробки вони не втрачають своїх смакових властивостей. Варенi гриби добре смажаться на пательнi. Також iз них роблять котлети, запiкають їх та додають до рiзних супiв.
Катерина БАРИЛО
Варто знати
– Навiть їстiвнi гриби можуть спричинити розлади травної системи, це може бути пов’язано з iндивiдуальною чутливiстю людини до їх компонентiв, – пояснює Марiя Зикова, кандидат бiологiчних наук, молодший науковий спiвробiтник вiддiлу мiкологiї Iнституту ботанiки iм. М.Г. Холодного НАНУ.
– Дуже часто гриби збирають у забруднених мiсцях, де тi накопичують у собi шкiдливi речовини, i це може спричинити харчове отруєння. А дiтям до 12 рокiв варто взагалi не вживати грибiв, адже вони погано перетравлюються i можуть їм зашкодити.
Джерело: expres.ua