Лісівники Вінниччини інформують, якими смаколиками підгодовуватимуть дичину взимку
На Вінниччині триває заготівля корму для підгодівлі дичини. Про це повідомляє прес-служба Вінницького ОУЛМГ.
Улітку лісівники Вінниччини активно заготовляють кормову базу для підгодівлі в зимовий період диких тварин. Адже в засніжені та морозні зими погіршуються умови добування корму, і це призводить до підвищення смертності або надмірного виснаження диких тварин. Тому-то лісівники ДП «Хмільницький лісгосп» уже сьогодні дбають, щоб дичина мала можливість поповнити організм калоріями та мінералами.
Частину «смаколиків» заготовляють власними силами, а частину – закупляють. Цього року для диких тварин (козулі європейської, зайця-русака, кабана, оленя плямистого, зубрів), що мешкають в угіддях Хмільницького лісгоспу, заплановано заготувати 114 тонн сіна (уже заготовили 50 тонн), 12,5 тис. шт. гіллячкового корму (заготували уже 10 тис. шт.). Для зубрів закуплять після завершення жнив 9,5 тонн зерна ячменю, 19 тонн кукурудзи, 10 тонн вівса. Також планують закупити 600 кг солі. Слід віддати належне Вінницькій облдержадміністрації та обласній раді, які підтримують хмільницьких лісівників у справі охорони червонокнижної тварини. У 2019 році з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища виділили 300 тис. грн. для охорони й догляду за зубрами (для закупівлі кормів та для витрат на здійснення охорони тварин, розвезення кормів).
Підгодівля диких тварин розпочинається у зимовий період – як правило, тоді, коли випадає перший сніг, і триває 100-112 днів. Лісівники підгодовують дичину, викладаючи заготовлені корми в годівниці та на підгодівельні майданчики. Така допомога дозволить звірині успішно перезимувати та привести навесні здорове молоде покоління.