Мудрість предків: “Повчання” Володимира Мономаха як джерело мисливської етики

У сучасному світі, де технології часто віддаляють нас від природи, важливо пам’ятати про мудрість наших предків. “Повчання” Володимира Мономаха, видатний твір давньоруської літератури початку XII століття, містить цінні настанови, актуальні і для сучасних мисливців.

Мономах закликає до постійного самовдосконалення та навчання:

“Не забувайте того доброго, що вмієте, а чого не вмієте, тому навчайтеся, як батько мій, дома сидячи, вивчив п’ять мов, у тому честь мав від інших країн. Лінь-бо — мати всьому: що уміє, те забуде, а чого не вміє, того не навчається.”

Особливо важливою для мисливців є настанова князя щодо бережливого ставлення до природи:

“Куди б ви не йшли по своїй землі, не давайте отрокам своїм чинити шкоду ні селам, ні посівам, щоб не проклинали вас люди”, – наставляє Мономах, підкреслюючи важливість бережливого ставлення до природних ресурсів.

Ця порада особливо актуальна сьогодні, коли питання збереження природи стоїть особливо гостро.

Князь також ділиться своїм багатим мисливським досвідом:

“А от що я в Чернігові робив: коней диких своїми руками у пущах в’язав, по десять і двадцать живих коней, окрім того, по Росі їздячи, ловив своїми руками тих же диких коней. Два тури піднімали мене на рогах разом із конем, олень мене один бив і два лосі, один ногами топтав, а другий рогами бив, вепр мені на бедрі меч відняв, ведмідь мені біля коліна пітник укусив, лютий звір стрибнув мені на бедра і коня разом зі мною звалив.”

Мономах також наголошує на важливості вдячності та поваги до природи:

“І Бог неушкодженим мене зберіг. І з коня багато падав, голову собі двічі розбивав, і руки і ноги собі вередив, в юності своїй вередив, не жалів життя свого, не щадив голови своєї.”

Читайте також: Комітет Верховної Ради створює робочу групу для вдосконалення мисливського законодавства

Насамкінець, князь закликає до мужності та відповідальності:

“Смерті-бо, діти, не бійтеся ні ратньої, ні від звіра, але мужське діло вершіть, як вам Бог подасть.”

“Повчання” Володимира Мономаха нагадує нам про глибоке коріння української мисливської традиції та важливість збереження етичних принципів у взаємодії з природою. Це безцінне джерело мудрості, яке закликає сучасних мисливців до відповідального ставлення до природи, постійного самовдосконалення та глибокої поваги до навколишнього середовища.

Один коментар до “Мудрість предків: “Повчання” Володимира Мономаха як джерело мисливської етики

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *