Лисиці покусали рибалок на Кіровоградщині, ситуація зі сказом загострюється

У Великоандрусівській та Світловодській громадах Олександрійського району Кіровоградської області зафіксовано випадки нападу диких лисиць на людей. Минулого тижня тварини покусали трьох рибалок на березі Дніпра, про це повідомляє Суспільне Кропивницький.

За інформацією Держпродспоживслужби області, постраждалим рекомендовано пройти курс антирабічних щеплень для запобігання зараженню сказом. Ситуація зі сказом в регіоні залишається напруженою – з початку року зафіксовано 80 лабораторно підтверджених випадків серед тварин, що значно перевищує показники минулого року.

Наталія Шевченко, речниця Держпродспоживслужби, повідомила, що цього року сказ виявили у 13 лисиць. Однак вакцинацію диких м’ясоїдних тварин у 2024 році не проводили через відсутність необхідних приманок.

Читайте також: Популяція лисиць в Україні зросла на 416% через заборону полювання

Головна санітарна лікарка регіону Надія Оперчук зазначила, що за останній тиждень зареєстровано чотири нові випадки захворювання тварин на сказ. Крім того, 49 жителів області звернулися з приводу укусів безпритульними та домашніми тваринами, з них 24 особи отримують антирабічне лікування.

Експерти нагадують, що сказ – смертельно небезпечне захворювання, яке передається через укуси, подряпини або контакт зі слиною інфікованої тварини. У разі травмування твариною необхідно негайно звернутися до лікаря для отримання антирабічної вакцини.

В області наявні близько 1100 доз антирабічної вакцини, частина з яких зберігається на обласному складі для оперативного реагування на потреби окремих територій. Вакцинація проти сказу є безкоштовною та включає п’ять щеплень протягом 28 днів.

Ситуація вимагає підвищеної уваги з боку місцевих жителів та влади. Рекомендується уникати контактів з дикими та безпритульними тваринами, а також своєчасно вакцинувати домашніх улюбленців для запобігання поширенню цього небезпечного захворювання.

Один коментар до “Лисиці покусали рибалок на Кіровоградщині, ситуація зі сказом загострюється

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *