Ми станемо свідками появи нового виду ведмедів

Зміна клімату поставила білих ведмедів на грань вимирання. Звичне середовище проживання руйнується, площа морського льоду неухильно тане. У пошуках їжі ведмеді змушені заходити все далі на сушу, повідомляє Sundries з посиланням на The Daily Mail.

Але ці зміни можуть привести до появи нового виду ведмедів, який буде нести в собі гени Ursus Maritimus. Це гібрид білих ведмедів і грізлі.

«Цей новий вид ведмедів більш стійкий до зміни клімату і краще пристосований до тепліших температур», – пояснили експерти.

Білі ведмеді й грізлі теоретично можуть мати потомство. Вони розділилися на окремі види 500-600 тисяч років тому – це порівняно невеликий термін з точки зору еволюції. Але до останнього часу випадки появи таких напівкровок були одиничними, оскільки у даних видів різні місця проживання.

В останні ж роки білі ведмеді почали відходити все далі від берега в пошуках їжі, а грізлі, своєю чергою, рушили в північні райони Аляски. Вони стали зустрічатися набагато частіше.

Гібридні ведмеді були вперше помічені в дикій природі у 2006 році. Деякі з них покинули Аляску і дісталися до південних районів штату Айдахо. Вони мають в основному білу шерсть з коричневим відтінком. Експерти вважають, що з часом їх кількість буде зростати.

Палеонтологи провели дослідження і встановили, що білі ведмеді звикли лише до одного виду здобичі: морських тюленів. Будова їх зубів і форма черепа адаптовані для полювання на цих істот. Але така «вузькоспеціалізована» дієта небезпечна: втративши доступу до звичної їжі, Ursus Maritimus можуть зникнути.

«Щось схоже сталося з шаблезубими кішками. Скам’янілості показали, що у них теж була спеціальна дієта, і коли запаси їжі закінчилися, вони вимерли», – зазначили автори наукової роботи.

На відміну від білих ведмедів, ведмеді грізлі добре пристосовані до поїдання твердої їжі, такої як бульби рослин, а при нестачі ресурсів можуть тимчасово стати падальщиками. Вчені припустили, що новий гібридний вид може стати більш життєздатним, ніж його предки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *