Трихінельоз на Сумщині: карантин через зараженого кабана. Як не заразитися?
ЗМІСТ
В одному з мисливських угідь на Сумщині виявлено труп дикого кабана. Після проведення дослідження у тварини підтвердили трихінельоз – небезпечне паразитарне захворювання. У зв’язку з цим скликано засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії та введено карантин. Про це повідомляє прес служба Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області.
Як зазначає Головне управління Держпродспоживслужби, трихінельоз – природно-вогнищева хвороба, що передається від диких тварин до свійських і навіть до людей. На засіданні комісії прийнято введення карантину на території мисливських угідь ОГО «МК «Сумщина» Шосткинського району і території у радіусі 30 км від осередку. З метою недопущення подальшого ускладнення епізоотичної ситуації по трихінельозу тварин на території Шосткинського району на засіданні комісії прийняті відповідні рішення та затверджено план заходів з профілактики трихінельозу, ліквідації осередку та недопущення поширення захворювання на відповідній території.
Основна загроза – вживання в їжу зараженого м’яса
“Трихінели не гинуть під час звичайної теплової обробки чи заморожування м’яса”, – наголошують спеціалісти. Саме вживання зараженого м’яса без належної кулінарної обробки і є основним джерелом зараження людей.
Довідково: Трихінельоз – хвороба, яка викликається круглими нематодами (черв’яками-паразитами) роду трихінели (Trichinella spiralis), зустрічається у людей і різних тварин. Трихінельоз – природно-вогнищева хвороба, оскільки головним його біоносієм є звірі, що мешкають в лісах. Нематоди легко адаптуються в тілі майже 70 видів ссавців, які стають носіями захворювання. Свині, вирощувані на домашньому обійсті, підхоплюють трихінельоз від дрібних гризунів, таких як щури, а також коли їх годують залишками їжі, необробленої термічно. Людина може легко заразитися на трихінельоз, якщо буде їсти інвазоване м’ясо сирим чи погано обробленим термічно.
Шосткинське районне управління провело роз’яснювальну роботу серед населення району та попереджає, що особиста профілактика трихінельозу полягає в тому, щоб вживати в їжу тільки обстежене на трихінельоз м’ясо свиней і диких тварин.
Не можна купувати м’ясо або м’ясопродукти на стихійних ринках при відсутності довідки ветсанекспертизи. При підозрі для повної гарантії м’ясо повинно піддаватися тривалій термічній обробці (не менше 2,5 години) при товщині шматка м’яса не більше 8 см. Тим, хто займається мисливством не треба забувати про те, що не можна вживати в їжу м’ясо диких тварин без попередньої ветеринарної експертизи, це небезпечно для здоров’я, а інколи і життя.
Любителям шашликів, баликів, корейки, солонини і строганини, сирокопчених ковбас і сосисок слід пам`ятати, що «не все на пожиток, що в рот полізло». «На око» не можна визначити, чи містить м`ясо личинки трихінел. Тільки чіткий контроль при виборі м`яса, дотримання правил обробки м`яса і приготування зроблять м`ясні делікатеси не тільки смачними, а й безпечними.
Симптоми трихінельозу у людей
- Першими симптомами хвороби є біль у животі, нудота, блювання, порушення апетиту, діарея, підвищується температура. Ці скарги можуть зберігатись до 6 тижнів.
- Лихоманка, в середньому, з 5-го дня після зараження (від шторму до стійкого субфебрилітету)
- Набряковий синдром (набрякають повіки та обличчя, запалюються очі, на 2-му тижні хвороби)
- Болі в м’язах ( на 3-му тижні, там милі звірятка утворюють міцні капсули, з мережею судин, пізніше на них відкладається кальцій і починаються реакції імунітету, при цьому батьки черв’яка гинуть через пару тижнів у кишечнику)
- Еозинофілія в загальному аналізі крові від 30% до 80% (це одні з вартових твого всесвіту, які випорскують перекись і ціаніди, щоб знищити загарбників)
- На 2-4 тижні розвивається ураження серця, легень, центральної та периферичної нервової системи, які можуть бути причиною летального результату.