У Дніпрі третьокласник помер після отруєння грибами

Дев’ятирічний хлопчик помер у відділенні інтенсивної терапії дитячої обласної лікарні в Дніпрі в результаті гострого харчового отруєння. Серце дитини перестало битися 21 червня близько 18:49. Про це повідомляє “Дніпро Час”.

Як стало відомо виданню, з власних джерел, 17 червня третьокласника, який отруївся грибами госпіталізували з Перещепине до Новомосковської центральної районної лікарні. Стан дитини продовжував погіршуватися, тому його перенаправили на лікування в обласний центр.

Протягом 4 діб медики боролися за життя школяра, проте врятувати його не вдалося.

У Міністерстві охорони здоров’я України зазначають, що випадки отруєння грибами не рідкість. Аналіз випадків отруєнь  свідчить, що більшість з них обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Рекомендації МОЗ:

Не можна збирати гриби, які мають клубневидне потовщення ніжки, оточене оболонкою, як у блідої поганки та червоного мухомора, а також не збирати переспілі гриби, червиві особливо в міських парках, скверах, дворах та уздовж автомобільних трас та залізниць.

Мало кому відомо, що грибниці підберезовиків і підосиновиків на 6-7 рік свого існування починають виділяти у гриб отруйні речовини – токсини. Крім того, гриби є природними фільтрами, тобто тягнуть у себе все – пестициди, радіонукліди, свинець… У зв’язку з цим можна отруїтися навіть і білими грибами.

Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Тому обов’язково треба мити руки після дотику з грибами. Немало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки.

Одним з важливих методів профілактики –  правильне  приготування грибів до споживання. Багато пацієнтів стверджують, що варили гриби довго. Однак, важливо не тривале варіння, а декілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим (щонайменше тричі, через кожні півгодини варіння), а лише після того продовжити готувати страви.

Не можна вірити поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння цибулини, часнику чи срібних предметів, якщо їх опустити  в посуд, де варяться гриби.

Якщо ви збираєте гриби для засолення (волнушки, чорнушки, грузді, підзгрузді), що містять молочний сік, то перед засоленням вимочіть їх, щоб видалити гіркі речовини. Теж саме потрібно робити із сироїжками.

Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Найбільше насторожує медиків те, що постійно серед отруєних грибами  є діти, навіть однорічного віку, врятувати їх вдається дуже рідко.  Тому слід пам’ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не повинні вживати діти до 8 років, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів, вагітні та жінки, що годують груддю.

Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Під час посухи грибів краще не збирати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

– негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Після цього випити міцний холодний чай, молоко;

– навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи;

– недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Ніякого самолікування!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *