Найпоширеніші помилки при стрільбі з рушниці

ecl_girl_014Щоб уникнути прикрих промахів, а іноді і більш серйозних неприємностей, пропонуємо вам ознайомитись із кількома важливими зауваженнями та попередженнями, взявши на озброєння які, ви зробите правильно постріл з рушниці і досягнете бажаного результату.
При здійсненні пострілу деякі мисливці (а новачки майже завжди ставлять на обидва спускові гачки одночасно два пальці з метою швидше провести перший і можливо другий постріл.

В цьому випадку стрілок через забудькуватість зовсім машинально може натиснути відразу на обидва спуски і зробити постріл з обох стволів одночасно. Відбудеться сильна віддача, і стрілок заподіє собі забій пальців і плеча. При ненормальному спорядженні патронів, використанні великих зарядів пороху або снарядів дробу, жорстких, збільшеного калібру, пижів постріл відразу з обох стволів може викликати їх псування і навіть скалічити того, хто стріляє. Постріли відразу з двох стволів неприпустимі також і тому, що рушниця не розрахована на таке навантаження.

Тому натискати на спускові гачки потрібно тільки одним вказівним пальцем і неодмінно серединою нігтьової (кінцевої) фаланги, адже при натисканні пучкою останній після пострілу може легко зісковзнути на другий спуск і виконати мимовільний постріл з іншого ствола.
Необхідно привчити себе до пострілу тримати вказівний палець збоку спускової скоби і переносити його на спусковий гачок тільки в момент прицілювання, коли потрібно натиснути на спуск. Боятися того, що в цьому випадку можна звикнути до смикання за спуск замість плавного натиску, не варто, просто завжди треба бути уважним.

Згодом неважко пристосуватися енергійно і в той же час плавно, тільки згинанням пальця, робити натиск. Натискаючи на спуск, стрілець не повинен припиняти рух рушниці, адже це зазвичай веде до промаху.

Якщо стріляти спочатку з лівого ствола, а потім з правого, мимовільних подвійних пострілів вже не вийде. Звикнути до цього можна без особливих зусиль, в той же час швидкість стрільби від цього анітрохи не постраждає.

Однак більшість мисливських рушниць має правий ствол з циліндричною сверловкою, з якого необхідно і вигідно стріляти з близької відстані. Крім того, багато рушниць мають неоднакової величини чоки в стволах, причому в правому чок менший, ніж в лівому, і, отже, рушниця менш купчасто б’є, так що надійніше стріляти з нього на більш ближніх дистанціях. Тому більшість мисливців зазвичай стріляє спочатку з правого ствола, а потім з лівого.

Необхідно також звернути увагу на те, що при швидкій вскидці рушниці багато стрільців беруть неправильно лінію прицілювання. В результаті вона проходить не через верхній край щитка колодки, вершину мушки і потім на ціль, а через одну з цих точок і далі прямо на ціль. Через це стрілок або занадто високо або, навпаки, занадто низько бере і, звичайно, робить промах. Таке явище відбувається найчастіше через те, що стрілець, захопившись, або не торкається правильно щокою приклада, а голову тримає прямо, або ж занадто сильно завалює її на приклад.

Треба завжди пам’ятати, що тільки тоді можливо влучно вразити ціль, коли буде правильно взята лінія прицілювання.

Джерело:  “Руководство по стрельбе из охотничьего ружья”, А.И. Рыбин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *