Кількість випадків сказу в Україні зросла вдвічі: Держпродспоживслужба пропонує рішення

За перше півріччя 2024 року в Україні зареєстровано 611 випадків сказу, що на 247 більше, ніж за аналогічний період 2023 року. У відповідь на це зростання Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів пропонує відновити полювання на лисиць, про це повідомляє Укрінформ.

Сергій Ткачук, голова Держпродспоживслужби, пояснює ситуацію: “На жаль, із широкомасштабною війною в країні склалася неблагополучна ситуація із захворюваннями диких тварин на сказ, і це реальний виклик”.

Як наслідок, Держпродспоживслужба ініціює відновлення полювання, зокрема на лисиць. Ця пропозиція спрямована на контроль популяції цих тварин, які є одними з основних переносників сказу в дикій природі.

Паралельно служба продовжує активну роботу з вакцинації. За останні шість місяців було щеплено проти сказу 2,2 млн тварин, зокрема 1,2 млн собак та 900 тис. котів.

Ткачук також зазначив, що незважаючи на складну ситуацію, епізоотична обстановка в Україні загалом не є критичною. У прифронтових зонах, де це можливо, створюються буферні зони вакцинації для стримування поширення хвороб. Однак у районах активних бойових дій проведення ветеринарного контролю ускладнене.

Щодо інших захворювань, Ткачук повідомив про нещодавній випадок африканської чуми свиней у Київській області, де довелося знищити понад 10 тисяч свиней. Стосовно пташиного грипу, за перше півріччя 2024 року було проведено 83,3 тис. досліджень серед суб’єктів господарювання, і жодного випадку захворювання не виявлено.

2 коментарі до “Кількість випадків сказу в Україні зросла вдвічі: Держпродспоживслужба пропонує рішення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *