Маркування добутої дичини в Словаччині, Польщі та Угорщині
Аби підтвердити законність добутої дичини європейські мисливці користуються одноразовими бирками.
Словаччина
Кожен користувач мисливськими угіддями має забезпечити мисливця, що відправляється на полювання на копитну дичину, дозволом на полювання і биркою. В інакшому випадку йому загрожує штраф в розмірі 500-5000 євро. Вимоги до маркування добутої дичини прописані у відповідній Постанові Мінсільгоспу Словаччині. До них належить:
Конструкція бирки має виключати можливість її повторного використання;
Бирка має містити серію, номер, позначення мисливського району, днів та місяців.
Бирка розміщується на лівій задній нозі добутої тварини (між кістю голені і ахіллесового сухожилля) таким чином, аби її не можна було відкріпити без пошкодження.
Перед розміщенням бирки мисливець має видалити відповідну частину дня і місяця полювання.
Після отримання бирки мисливець несе за неї відповідальність. Якщо вона втрачена – необхідно терміново попередити користувача мисливських угідь. Якщо протягом строку дії дозволу на полювання мисливець не здобув дичину – бирка повертається користувачу мисливських угідь.
Тварину з биркою можна перевозити лише в рамках мисливського району, де її здобули. Щоб транспортувати її в пункт прийому дичини або для власного споживання, мисливець має отримати від користувача квиток про походження дичини.
Закупівля і розподіл бирок серед користувачів – членів Словацької мисливської асоціації належить до її обов’язків. Інші користувачі мисливських угідь можуть отримати бирки або через Асоціацію, або самостійно. В разі самостійного виготовлення вигляд бирок і їх кількість мають бути попередньо погоджені з районним відділенням державної мисливської адміністрації.
Користувачі мисливських угідь ведуть реєстрацію виданих і використаних бирок, з зазначенням даних мисливця і даних щодо здобичі.
Польща
Аналогічний вид контролю за законністю здобутої дичини існує і в Польщі. Тут згідно з постановою Мінекології до бирки висуваються дещо інші вимоги:
Вона має бути виготовлена цілком із пластику помаранчевого кольору, також виключати повторне використання.
Складається з двох частин, які можна розділяти
Кожна з двох частин бирки повинна мати: унікальний номер і штрих-код; код підприємства.
Одна частина бирки кріпиться на ногу добутої дичини, інша – на роги. Це пов’язано з тим, що польський мисливець має переважне право на здобуті трофеї (роги, ікла), а от м’ясо здобутої дичини належить користувачу – мисливець може або його викупити, або здати в центр купівлі дичини. В такому центрі ніхто не прийме тушу здобичі без бирки чи сертифікату походження. Тут постачальнику дичини видають документ суворої звітності, в якому зазначено: дані центру, дані користувача або мисливця, дата і місце полювання, опис отриманих видів дичини , номер бирки.
Угорщина
Угорський мисливець, котрий планує вихід на полювання, має попередньо записатись в книзі реєстрації на єгерській дільниці, зазначивши свої дані, місце полювання і вид дичини. Коли полювання закінчене, на ногу дичини також кріпиться бирка, а у книжці роблять запис про результат полювання і дані бирки.
Джерело: ГС «Всеукраїнська мисливська спілка»