В Україні розпочалася осіння кампанія з вакцинації диких тварин проти сказу

У кількох областях України стартувала осіння кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Заходи проводяться в рамках виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин на 2024 рік, про це повідомляє Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Кампанія охоплює Київську, Сумську, Івано-Франківську та Львівську області. У лісових та сільськогосподарських угіддях розповсюджуються спеціальні поживні принади з вакциною проти сказу. Ці принади мають вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку, коричневого кольору, із специфічним запахом м’ясо-кісткового борошна, що приваблює тварин.

За інформацією фахівців, пероральна імунізація є ефективним способом вакцинації диких та безпритульних тварин, яких неможливо вакцинувати традиційним способом. Після поїдання принади з вакциною у тварин на 21 день формується імунітет до збудника сказу, який триває щонайменше рік.

Читайте також: 375 тисяч вакцин: на Волині почали масштабну імунізацію диких тварин

У Прикарпатті станом на 18 вересня 2024 року вже розповсюджено 155220 доз вакцини на площі 6208,6 км2. На Львівщині, зокрема в Самбірському районі, розповсюджено 52500 доз вакцини на площі 2100 км2. У Львівській міській територіальній громаді розкладено 1400 доз вакцини на території 56 км2.

Фахівці Держпродспоживслужби наголошують, що вакцина є цілком безпечною для людей, тварин і навколишнього середовища. Однак вони звертаються до населення з проханням не чіпати, не руйнувати і не переміщувати знайдені брикети, щоб забезпечити ефективність кампанії.

Ця кампанія є частиною комплексних заходів з профілактики сказу в Україні. Особливо важливою вона є в умовах ускладнення епізоотичної ситуації, зокрема через збільшення популяції червоної лисиці та неможливість регулювання її чисельності через військовий стан в державі.

Один коментар до “В Україні розпочалася осіння кампанія з вакцинації диких тварин проти сказу

  1. По селах ніхто їздити вакцинувати не хоче. А на руки вакцину не дають. Так що сказу буде багато. Точніше -уже є.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *