Українські науковці взяли участь у міжнародній конференції з біологічних інвазій

У Лісабоні відбулася 13-та Міжнародна конференція з біологічних інвазій NEOBIOTA 2024, яка об’єднала понад 600 науковців із 60 країн світу. Серед учасників була і представниця України – Катерина Давиденко з Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації (УкрНДІЛГА). Про це повідомляє Державне агентство лісових ресурсів України.

Конференція стала майданчиком для обміну найновішими знаннями щодо розповсюдження інвазійних чужорідних видів та досвідом залучення суспільства до профілактики та контролю інвазій. Учасники представили понад 300 презентацій і 200 постерів, зосереджених на проблемах біологічних інвазій.

Катерина Давиденко презентувала дослідження про вторгнення ясеневої смарагдової вузькотілої златки в Україну та особливості моніторингу її поширення. Вона наголосила на загрозі, яку становлять два інвазійні шкідники азійського походження – збудник халарового некрозу та ясенева смарагдова вузькотіла златка – для ясеневих насаджень України та Європи в цілому.

Під час конференції було представлено низку інноваційних підходів до вивчення та контролю інвазійних видів. Зокрема, учасники ознайомилися з використанням індексу CIMPAL для картування й оцінки сукупного впливу інвазійних видів на екосистеми. Також обговорювалися методи використання е-ДНК та меташтрихового кодування для виявлення інвазійних видів у прісноводних екосистемах.

Читайте також: Зміни у керівництві FACE: новий президент та пріоритети на майбутнє (ОНОВЛЕНО)

Особливу увагу було приділено питанням залучення громадськості до боротьби з інвазійними видами. Зокрема, було представлено досвід створення мережі Citizen Science в Чехії для моніторингу інвазійних видів.

Конференція NEOBIOTA 2024 стала важливим етапом у розвитку міжнародної співпраці у сфері вивчення та контролю біологічних інвазій. Наступна конференція запланована на 2026 рік у Бельгії, що свідчить про постійну актуальність цієї проблематики для світової наукової спільноти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *