Американця засуджено за незаконне виведення архарів Марко Поло для полювання

81-річного жителя штату Монтана (США) засуджено до шести місяців ув’язнення за федеральні злочини, пов’язані з незаконним обігом диких тварин. Чоловік намагався створити архарів Марко Поло для полювання у спеціальних господарствах, про це повідомляє Міністерство юстиції США.

Деталі справи

Артур “Джек” Шубарт, власник ранчо альтернативного тваринництва Sun River Enterprises LLC, протягом майже десяти років (з 2013 по 2021 рік) брав участь у змові з щонайменше п’ятьма іншими особами. Їхньою метою було створення більшого гібридного виду овець, який міг би принести вищі прибутки від продажу для полювання у спеціальних господарствах.

Шубарт нелегально ввіз до США частини тіла найбільших у світі овець – архарів Марко Поло (Ovis ammon polii) з Киргизстану. Ці тварини знаходяться під міжнародним захистом згідно з Конвенцією про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES), а також захищені Законом про зникаючі види США.

Процес створення гібридів

Шубарт відправив генетичний матеріал архарів до лабораторії для створення клонованих ембріонів. Потім він імплантував ці ембріони вівцям на своєму ранчо, що призвело до народження одного чистокровного самця архара Марко Поло, якого він назвав “Король Гірської Монтани” (Montana Mountain King або MMK).

Читайте також: У Великій Британії виділили 164 тисячі фунтів на відновлення популяції тетеруків

Надалі Шубарт та його спільники використовували сперму MMK для штучного запліднення різних інших видів овець, заборонених у Монтані, з метою створення гібридних тварин. Їхньою кінцевою метою було виведення більшого та ціннішого виду овець для продажу в мисливські господарства, переважно в Техасі.

Порушення закону та ризики для довкілля

Для переміщення заборонених овець до Монтани та з неї, Шубарт та інші підробляли ветеринарні сертифікати, неправдиво стверджуючи, що вівці належать до легально дозволених видів. Крім того, Шубарт незаконно отримував генетичний матеріал диких гірських товстерогів у Монтані, порушуючи закони штату.

Діяльність Шубарта створювала ризик поширення хвороб серед тварин. Щонайменше дві вівці, залучені до цієї схеми, померли від хвороби Йоне – заразного хронічного захворювання, яке легко передається між тваринами.

Вирок та наслідки

Окрім шестимісячного ув’язнення, Шубарта зобов’язали сплатити штраф у розмірі 20 000 доларів до Фонду винагород Закону Лейсі, 4 000 доларів до Національного фонду риби та дикої природи та 200 доларів спеціального збору.

Ця справа підкреслює серйозність загрози, яку незаконний обіг дикої природи становить для місцевих видів та екосистем. Вона також демонструє рішучість правоохоронних органів США у боротьбі з такими злочинами та захисті природної спадщини країни.

Служба рибних ресурсів та дикої природи США та Департамент риби, дикої природи та парків Монтани продовжують розслідування цієї справи, яка може мати ширші наслідки для галузі полювання на приватних територіях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *