Неконтрольоване зростання популяції диких тварин на Закарпатті: причини та наслідки

На Закарпатті склалася критична ситуація через різке збільшення популяції диких тварин за останні три роки. Про це повідомляє Mukachevo.net, посилаючись на інтерв’ю з Юрієм Качуром, в.о. голови товариства мисливців та рибалок на Закарпатті.

Головною причиною цього явища стала заборона на полювання, введена після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Це призвело до неконтрольованого розмноження диких тварин, зокрема, популяція лисиць зросла у 4-5 разів.

Читайте також: На Закарпатті вовк викрав собаку з подвір’я: популяція хижаків зросла вчетверо (ВІДЕО)

Крім того, в регіоні з’явилися нові види хижаків – єнотоподібні собаки та шакали. Юрій Качур пояснює це міграцією тварин зі Сходу та Півдня України, де ведуться активні бойові дії. “Закарпаття стало рятувальним колом для цього звіра. Йому тут зараз комфортніше: є що їсти, їжу добути легко,” – зазначає фахівець.

Особливе занепокоєння викликає зростання популяції вовків. Якщо раніше фіксували поодинокі випадки, то зараз на фотопастки потрапляють цілі зграї. Були зафіксовані напади вовків на домашніх тварин у селах поблизу Ужгорода.

Ситуація ускладнюється тим, що дикі тварини втрачають страх перед людьми через відсутність полювання. Це призводить до частішої появи хижаків поблизу населених пунктів.

Збільшення кількості диких тварин несе загрозу не лише для господарств, але й для здоров’я людей. Минулого року в регіоні фіксували спалахи африканської чуми свиней, лептоспірозу та сказу. “За моєю інформацією, випадки сказу до війни у нас були, можливо, раз на 10 років. Зараз ми зафіксували 28 випадків за два минулі роки,” – підкреслює Качур.

Читайте також: На Закарпатті фотопастка зафіксувала зграю з 10 шакалів (ВІДЕО)

Додатковим фактором, що ускладнює ситуацію, є зменшення кількості мисливців через виїзд за кордон або мобілізацію, а також фінансові труднощі мисливських організацій.

Юрій Качур наголошує на необхідності термінового вирішення проблеми шляхом відновлення регульованого полювання та посилення контролю за популяціями диких тварин. “Якщо не втрутитись, ситуація яка є зараз, на мою особисту думку, ні до чого доброго не призведе,” – застерігає фахівець.

Ця ситуація яскраво демонструє, як війна впливає не лише на людей, але й на екологічний баланс регіону, створюючи нові виклики для місцевих громад та природоохоронних організацій.

2 коментарі до “Неконтрольоване зростання популяції диких тварин на Закарпатті: причини та наслідки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *